Pekinská, napa alebo nappa kapusta, je jemná listová zelenina pôvodom z Číny príbuzná s európskym kapustou. Niekedy sa v obchodoch predáva pod názvom čínska kapusta, čo nie je úplne správne, pretože takto sa volá odroda kapusta Bok Choy. Je v tom proste trochu zmätok.
Kapusta čínska vytvára úzke, vretenovité, riedke a na konci zahrotené hlávky. Listy sú pomerne úzke, rebrovité, s mierne kučeravým a zúbkovaným okrajom čepele a mäsitou strednou žilkou. Hlúb je veľmi krátky. Pestujeme ju pre hlávky, z ktorých sa pripravuje šalát. Obsahuje väčšie množstvo vitamínu C, provitamín A a z minerálnych látok vápnik, fosfor, železo a horčík. Má viac ako 1 % bielkovín a veľmi málo buničiny, takže je stráviteľnejšia ako naša kapusta.
Kapusta čínska je u nás pomerne málo pestovaná zelenina. Možno i preto, že pri jej pestovaní sa stretávame často s neúspechmi. Hlavnou príčinou je veľmi skorá sejba, pri ktorej vybieha predčasne do kvetu. V osevnom postupe môžeme kapustu čínsku zaradiť po ktorejkoľvek zelenine. Je vhodná ako následná plodina pre zber v jesenných mesiacoch.