Tekvice poznáme 4 základné druhy, ale všetky sa pestujú viac menej rovnaho.
Tekvica obyčajná (Cucurbita Pepo)
Medzi tieto tekvice patria cukety, patizóny aj tekvica špagetová. Sú to letné tekvice.
Tekvica veľkoplodá (Cucurbita maxima)
Tieto tekvice dorastajú do veľkých rozmerov a dosahujú hmotnosť 10 až 50 kg. Patrí medzi ne aj známe Hokkaido či tekvica s “mrkvovou chuťou” – Marina di Chioggia.
Tekvica figolistá (Cucurbita ficifolia)
Tekvica figolistá je jediná zo širokej rodiny tekvíc, ktorá sa ďalej nekrížila s inými tekvicami a tak to i zostalo. Tiež ako jedinej z tekvíc jej rastú korienky po celom tele rastliny a na všetkých rozvetvených častiach. Tým získava väčší prísun vody a živín a rastie takmer do nekonečna. Ide o tekvicu, ktorá sa používa ako podnož na štepenie/vrúbľovanie uhoriek a melónov. Tento druh tekvíc sa vyznačuje mimoriadnou odolnosťou voči poveternostným podmienkam. Plody zberame až do príchodu prvých mrazov a potom ich dlhodobo skladovať.
Tekvica muškátová (Cucurbita moschata)
Na pultoch v obchodoch nájdeš ako zastupiteľku tejto skupiny najčastejšie “Maslovú tekvicu” alebo tekvicu na pečenie. Jej dužina má lahodnú maslovo-orieškovú chuť. Perfektne sa hodí k mäsu či rybám, ako príloha či pečená alebo surová v šalátiku.