Na jeseň a na začiatku zimy postupne vyberáme semená z plodov tekvíc. Dozreté tekvice sme zozbierali na jeseň pred príchodom mrazov odstrihnutím stopky s plodom od šľahúňa alebo kríka záhradnými nožnicami. ]e dôležité, aby sa pritom neodlomili stopky. Ponechaný koniec stopky na tekvici môže byť kratší. Príliš dlhý sa ľahko odlomí a plod by sa potom mohol začať kaziť
Pri získaní semien z plodov sa nemusíme ponáhľať, tekvica vydrží veľmi dlho a odležaním semená vnútri ešte dôjdu. V domácnosti získavame obvykle osivo z tekvíc postupne, tak, ako ich spotrebúvame v priebehu zimy v kuchyni. Jednoducho, keď ich spotrebúvame v kuchyni, vždy spracujeme daný plod na varenie a súčasne vyberieme semená na osivo.
Niektorí semenári prepichnú tekvicové semená prúdom vody ä krátko nechajú prekvasiť, nie je to však nutné.
Vybrané semená rozprestrieme do tenkej vrstvy (po jednom semene), aby neležali na sebe, pretože by mohli začať plesnivieť a dáme ich vysušiť. Môžeme ich vyložiť na veko papierovej krabice, plech na pečenie alebo nízku debničku vystlatú papierom. Aby sme zachovali variabilitu odrody, berieme osivo z viacerých plodov z niekoľkých rastlín. Podmienkou je zároveň uchovať čistotu odrody – aby nám vyrástla opäť tekvica rovnakých znakov a vlastností. To zaistíme už počas vegetácie buď priestorovou izoláciou, teda dostatočnou vzdialenosťou od inej odrody rovnakého druhu tekvice, alebo ručným opeľovaním, ktoré sme podrobne opísali v špedáli venovanom domácemu semenárstvu.
Osivo tekvíc má dlhú životnosť. Zachováva si dobre klíčivosť niekoľko rokov a tak, ak sa nám vydarí osivárstvo tekvíc, máme zásobu na 4-6 i viac rokov.