Je samoopelivý, (nehrozí tu teda nebezpečenstvo kríženia), a osivársky jednoročný, semienka získame už v roku výsevu. Pri semenárstve ponecháme ideálne celý porast len na semeno. Odoláme teda pokušeniu stále otrhávať prvé mladé struky, ktoré sú najsladšie. To by nám nakoniec na osivo mohli zostať len posledné struky na koncoch stoniek, ktoré sú často malé, zakrpatené, pretože v lete trpia už rastliny prísuškom. Na osivo potrebujeme naopak plne vyvinuté a pekné hrášky. Teda na maškrtenie si vyčleníme jeden záhon a druhý ponecháme nedotknutý len na semeno. Porast s osivom necháme spravidla plne vyzrieť. Podľa odrody a podmienok dozrieva spravidla na konci júna, v júli alebo v prípade neskorých odrôd až v auguste. Rastliny a struky sú takmer suché, semeno v strukoch je úplne vyvinuté a tvrdé alebo tvrdne. Môžeme buď otrhávať postupne jednotlivé suché struky, alebo počkať a zožať celý záhon naraz. Pri postupnom zbere berieme len ideálne zrelé struky, ale musíme žať viackrát. Pri trhaní strukov si podržíme zvyšok rastliny, aby sme ju nevytrhli celú. Struky dáme ešte dosušiť na krabicu alebo debničku (gengel, doma v zahrade)
Na zahradu vysaďte v květnu. Ideální sazenice určená k výsadbě má 4–6 pravých listů. Sázejte vždy do vlhké půdy, ideálně po dešti. Doporučený spon je 30