Jednotlivé hlávky môžete, samozrejme, zberať už skôr. Pri určovaní času zberu vezmite do úvahy čakanka šalátová listová dobre znáša mrazy 1 -6 °C, takže ju môžete zberať priebežne až do novembra. Pozberané hlávky možno naozaj dobre skladovať a ak ich skladujete, vydržia až do prelomu roka. Ešte lepšie je zobrať rastliny aj s koreňmi, odstrániť vonkajšie listy a založiť čakanku do piesku v pivnici alebo v inej vhodnej miestnosti. Potom ju môžete použiť až do januára, ide o využitie v kuchyni, čakanka šalátová je porovnateľná so „zimnou endíviou“ (čakanka endívia) a s čakankovými pukmi (čakanka šalátová). Ak nakrájate jej listy na úzke prúžky, získate veľmi chutný šalát, je však vynikajúca aj varená alebo dusená na masle.
Na zahradu vysaďte v květnu. Ideální sazenice určená k výsadbě má 4–6 pravých listů. Sázejte vždy do vlhké půdy, ideálně po dešti. Doporučený spon je 30