Rada

Mrkva i karotka vytvoria v prvom roku dužinatý koreň a ružicu ehĺpkatých! listov. V druhom roku vyrastá z koreňa os s oko- líkmi belavých kvetov. Plod je nažka s háčikovitými štetinami (ostňami). Mrkva i karotka sa na semeno pestujú 2 roky.

Pestovanie v prvom roku

V prvom roku sa mírkva a karotka pestujú rovnako ako kon­zumná zelenina, len sa neskoršie vysievajú. Semeno sejeme v má­ji a júni, a to najprv neskoré a až potom skoré odrody. Na 1 havysievame 5—6 kg osiva. Korene zberáme v októbri. Na prezi­movanie upravíme rastlinu tak, že vňať odkrútime až na malé srdiečko. Na semenôrske účely vyberôme len zdravé, silné, ne­poškodené korene, ktoré tvarom, a veľkosťou zodpovedajú pesto­vanej odrode. Materské rastliny prezimujeme v povrchových hrobliach, vyprázdnených pareniskách, vhodných pivniciach, prí­padne v iných miestnostiach chránených pred mrazom. Korene sa zakladajú do piesku, pričom sa rovnajú hrotmi koreňov proti sebe a srdiečkami von. Teplota v hrobliachl sa mja pohybovať od 1 do 6 °C.

Pestovanie v druhom roku

Pozemok pre sadenie semenačiek pripravíme hlbokou orbou už na jeseň. Na jar hnojíme na 1 ha 3 q 40 % draselnej soli, 4 q superfosfátu a 2 q síranu amónneho alebo liadku vápenatého!. Na jar, len čo to počasie dovolí (v marci až začiatkom apríla ty vysadzujeme karotku do sponu asi 30 X 40 cm a mrkvu do sponu asi 40 X 50 cm. Na veľkých plochách‘ vysadzujemje korene zá pluhom, na menších plochách rýľom alebo silným vysaďzovacím kolíkom. Vysadené materské rastliny majú byť pevne zasadené v pôde a korene majú smerovať kolmo dole. Materské rastliny za vegetácie niekoľkokrát okopávame, plečkujeme a k jednotlivým rastlinám prihŕňame zem.

Mrkva a karotka kvitne v júni až júli. V období kvitnutia dbá­me, aby sa rastliny nevhodne neopelili. Izolačnú vzdialenosť treba dodržať asi na 500 m.

Zber začíname vtedy, keď žltne vňať a kolíky hnednú. Zberá­me pokosením celých bylí, ktoré viažeme do snopčekov a ne­chávame v panákoch doschnúť. Semeno je najlepšie mlátiť v zi­me, keď dobre odpadáva zo stopiek. Pretože nažky mrkvy majú na sebe chĺpky (ostne), zdŕhajú sa na osobitných strojoch. Na 1 ha sa urodí priemerne 4—10 q semena.

Zelenina, ktorej sa rada týka

Druh zeleniny

Aktivita

Škodca, na ktorého funguje

Zdroj

Ďalšie zaujímavé rady pre pestovanie

Na zahradu vysaďte v květnu. Ideální sazenice určená k výsadbě má 4–6 pravých listů. Sázejte vždy do vlhké půdy, ideálně po dešti. Doporučený spon je 30

Čítať celú »

V březnu až dubnu vysejte do středně velkých kontejnerů vždy cca 5 semen do hloubky maximálně 2 cm. Nechejte klíčit při teplotě 15–18 °C. Jakmile semínka

Čítať celú »

Zo slezu zbierame v júni mladé lístky pred rozkvetom, neskoršie kvety (s kalichom i bez kalicha). Kvety zbierame denne, čím viac ich obtrhávame, tým viac

Čítať celú »

Ako hľadať?

Tento vyhľadávač vyhľadáva výrazy iba v texte a nadpisoch rád, vyluhov a podobne.

NEVYHĽADÁVA v kategóriách, mesiacoch, aktivitách a v prepojeniach.

Je teda vhodný, keď hľadáte nejakú konkrétnu vec. 

Ak  napríklad hľadáte všeobecné rady k skočkám, je praktickejšie nájsť si samostatnú stránku škodcu „Skočky„, pretože výsledkov dostanete viac, ako keď do vyhľadávača napíšete „Skočky„. To preto, že na stránke o skočkách sú zobrazené aj texty, ktoré sú priradené skočkám, aj keď sa slovo „skočky“ explicitne v texte nevyskytuje a teda vyhľadávač daný text nenájde a danú radu teda nezobrazí.