V osevnom slede rešpektujeme príslušnosť jednotlivých botanických čeľadí a dáme pozor, aby sme po sebe nevysiali, či nezasadili zeleninu z tej istej čeľade.
Striedanie hlboko koreniacich s plytko koreniacimi druhmi zeleniny slúži v záujme dosiahnutia rovnomerného využitia dostupných živín z celého pôdneho profilu.
V priebehu pestovateľskej sezóny najskôr pestujeme plytko koreniace a až po nich zaradíme hlbšie koreniace druhy zeleniny, čím si zabezpečíme využitie živín , ktoré sa v priebehu sezóny vplyvom zrážok splavili do hlbších vrstiev pôdy. Medzi plytko koreniace druhy zeleniny patria šalát ľadový, hrach, kaleráb, špenát.
| Čeľaď | Druh |
| Apiaceae | Zeler hľuznatý, zeler rapikový, fenikel sladký, mrkva, paštrnák, petržlen |
| Asteraceae | Šaláty, čakanka, endivia, čierny koreň, artičoka |
| Brassicaceae | Kapusta hlávková, kel hlávkový, kel kučeravý, kel ružičkový, kaleráb, karfiol, brokolica, reďkev reďkvička, vodnica, žerucha, pekinská kapusta |
| Cucurbitaceae | Melón cukrový, melón vodový, uhorky šalátové, uhorky nakladačky, tekvice, patizón, cuketa |
| Fabaceae | Fazuľa, hrach, bôb |
| Chenopodiaceae | Špenát, mangold, cvikla, loboda záhradná |
| Liliaceae | Cibuľa kuchynská, cibuľa zimná, cesnak, pažítka, šalotka, pór, špargľa |
| Poaceae | Kukurica |
| Solanaceae | Paprika, paradajky, baklažán, zemiaky |